WEBINARS
WEBINARS
BEWUST
OUDERSCHAP
Gedrag van je kind zien als sleutel tot groei
1. De invloed van een avontuurlijke geboorte op (lastig) gedrag
- 21 maart 2023
- van 20.00 tot 21.00 uur
- gratis
De langdurige gevolgen van een spannende zwangerschap en geboorte op groei en ontwikkeling zijn groot. De koppeing met leren en een vroeggeboorte bijvoorbeeld zijn vaak wel in beeld. Maar dat de angst, pijn en stress van zo’n overweldigende ervaring van enorme invloed zijn op de totale ontwikkeling wordt vaak niet gezien.
We vergeten vaak dat de kinderen erbij waren en alles hebben opgeslagen en opgenomen. Dat ze er geen woorden voor hebben, maakt vaak dat we denken dat er dus niets meer aan de hand is. Maar de impact van een ingeleide bevalling, keizersnee, vacuüm- of tangverlossing, stuitligging, navelstreng om het nekje, vroeggeboorte
en alles wat een geboorte een avontuur maakt is enorm en is langdurig van invloed op de ontwikkeling en het welzijn.
In gedrag zie je dat terug door onbegrijpelijk angstig gedrag, geen autoriteit verdragen, gevoel van eenzaamheid en er niet bijhoren, verdriet, Maar ook moeite met vriendjes maken, depressieve gevoelens en boos en opstandig gedrag kan zijn oorsprong vinden in de eerste kennismaking met de wereld en de mensen. Dan hebben we nog niet de ervaringen tijdens de zwangerschap zaals met zijn tweeën beginnen en alleen geboren worden, of stress bij ouders tijdens de zwangerschap of miskramen of stilgeboren kindjes die al een gevoelspad gebaand hebben. En last but nog least speelt ook de geboorte-ervaring van jou als ouder mee in de geboorte-ervaring van je kind.
Kortom, stof tot nadenken en heel veel nieuwe invalshoeken om het beste uit jezelf als ouder te halen en je kind (en zijn gedrag) beter te begrijpen.
Dat geeft rust en ontspanning
2. Hoe ga je om met ingrijpende veranderingen
- 20 april 2023
- van 20.00 tot 21.00 uur
- gratis
Een verhuizing, scheiding, geboorte van broertjes of zusjes, naar een nieuwe school, het zijn allemaal zogenaamde Live events. En zo’n soms overweldigende gebeurtenis heeft invloed op het denk- en gevoelsleven van kinderen. Geen kind reageert hetzelfde, ook niet als deze kinderen in gewoon hetzelfde gezin hetzelfde meemaken.
Een ingrijpende verandering kan bij kinderen die zich diep van binnen angstig voelen, of onrustig of boos iets triggeren, waardoor ze in hun gedrag andere signalen afgeven. Nachtmerries en bedplassen, moeite met afscheid nemen, vaker boos en niet willen luisteren, ineens verdrietig of niet meer naar school willen. Meer ruzie zoeken of juist veel alleen willen zijn.
De gedragssignalen goed vertalen naar de behoefte die erachter zit is wezenlijk om je kind te kunnen helpen omgaan met een verandering. Lang leve lastig gedrag! Want daarmee geeft je kind aan dat het wel even wat hulp kan gebruiken. Zelf weten ze niet namelijk dat ze het gedrag inzetten als signaal voor hulp en weten ze ook niet wat er nou dwars zit.
3. Verlies en rouw
- 23 mei 2023
- van 20.00 tot 21.00 uur
- gratis
Soms vergeten we dat ook jonge kinderen een periode van rouw nodig hebben. Bij hele grote verliezen zoals van een ouder of grootouder is er vaak wel oog voor.
Maar wat als je als ouder zelf ook ondergedompeld bent in verdriet? Of wat als een kind langdurig enorm verdrietig is om bijvoorbeeld een overleden huisdier. En je zelf dat verdriet niet echt deelt?
En hoe ga je om met weer die verschillen tussen kinderen? Waarom is het ene kind zoveel meer van slag dan het andere. Gedrag is hierbij een sleutel. Wat voor signalen geeft je kind af? Angstig? Verdrietig, Boos?
Vandaaruit kun je puzzelen naar de oorsprong van dat gevoel. Is je kind zelf bijna overleden tijdens de geboorte? Of was er veel angst dat het met de moeder niet goed zou aflopen? Zijn er in het familiesysteem veel kinderen of ouders overleden? Er wordt iets getriggerd als een kind heftig reageert op een gebeurtenis. En wat is het fijn als zo’n kind zichzelf hierin leert kennen en begrijpt waarom het voor hem zo pittig is.
4. Heftige emoties bij je kind
- 21 juni 2023
- van 20.00 tot 21.00 uur
- gratis
Emotieregulatie is een veel besproken term. Leerkrachten noemen het vaak handelingsverlegen als ze even niet meer weten wat deze kinderen nodig hebben om zich rustiger en fijner te voelen. Maar als ouders herken je vaak ook dat machteloze gevoel. Wat moet je toch doen met dat hele angstige, heel verdrietige of opstandige kind van je?
Als je gedrag als sleutel ziet, bij jezelf en bij je kind heb je al de eerste stap gezet. Want er gaat ALTIJD iets vooraf aan een emotie of aan hoe je je voelt. En soms weet je niet wat er aan vooraf is gegaan. Omdat de omgeving iets triggert wat nog in het onbewuste leeft en waar geen woorden voor zijn. Bij jou als ouder, of bij je kind.
En dan begint het avontuur. Wat is de trigger, wat wordt er getriggerd en is het van jou of van je kind? Inzicht in die laag die ligt onder die emoties is zo helpend. En als je de sleutel eenmaal hebt, voor jezelf en voor je kind, dan wordt alles ineens een heel stuk gezelliger.
5. Pesten of gepest worden
- 21 september 2023
- van 20.00 tot 21.00 uur
- gratis
Niet voor niets zijn er talloze pestprotocollen. Sms werkend en helpend, soms zinloos. Wát is dan ook pesten. Wat is het verschil met plagen? Waar ligt de scheidslijn. Waarom trekt het ene kind de pesters aan en waarom haalt een omgeving de pester in de ander naar boven?
Geen kind is geboren met de wens om vooral niet stevig in zijn schoenen te staan. Maar wel met de wens om samen te kunnen spelen. Dus wat gaat er dan mis?
Geen pester is hetzelfde en ook kinderen die gepest worden zijn er in alle soorten en maten. Dus is het zaak om bij die unieke kinderen te zoeken naar de oorsprong van over je heen laten lopen of juist anderen willen overheersen. En ja weerbaarheid en zelfvertrouwen, veerkracht en positiviteit zijn sleutelwoorden.
Maar hoe dan? Weer terug naar de basis, terug naar het systeem waarin een kind van alles heeft ervaren helpt. Versterk je eigen weerbaarheid als ouder en leer de signalen in het gedrag te herkennen en je kind erbij te helpen.